Jakie są najlepsze darmowe aplikacje do budżetowania na 2024 rok?

Szukam darmowych aplikacji do budżetowania, które pomogłyby mi zarządzać finansami w 2024 roku. Chętnie usłyszę o Waszych doświadczeniach lub rekomendacjach. Darmowe aplikacje byłyby dla mnie najlepsze, ponieważ mam napięty budżet. Jakieś wskazówki?

Och, aplikacje do budżetowania w 2024 roku – zbawcy nas, spłukanych ludzi. Najpierw zapomnij o czymkolwiek, co próbuje pobierać opłaty za uświadamianie ci, że jesteś spłukany – ironia jest po prostu zbyt wielka. Moim zdaniem, najlepsze darmowe to:

1. Mint: Istnieje od zawsze, wciąż niezawodny. Łączy się z twoimi kontami bankowymi, śledzi wydatki, ustawia budżety… choć uwielbia mnie krytykować za kupowanie kawy, jakbym rujnował swoje życie latte za 4 dolary. Ale hej, jest darmowy.

2. YNAB Darmowy Okres Próbny… OK, wiem, powiedziałeś darmowy, ale posłuchaj mnie – to zdecydowanie jedno z najlepszych narzędzi do zarządzania finansami, nawet jeśli technicznie nie jest darmowe po próbnym okresie. Masz cały miesiąc, aby zdecydować, czy jest warte każdego grosza (spoiler: prawdopodobnie jest).

3. Goodbudget: Stare podejście do budżetowania kopertowego bez papierowych kopert. Nie synchronizuje się jednak automatycznie z bankami, więc musisz ręcznie wprowadzać transakcje. Terapia niskokosztowa, jeśli lubisz żmudne wprowadzanie danych, hurra!

4. EveryDollar Darmowa Wersja: Prosty, przejrzysty interfejs. Ale wszystkie prawdziwe funkcje zostawiają w wersji płatnej, więc jeśli robisz podstawowe budżetowanie, jest wystarczająco dobry. Jeśli jednak boisz się ograniczeń, spróbuj czegoś innego.

5. PocketGuard: Powstrzymuje cię przed bankructwem w środku miesiąca, pokazując, ile „można bezpiecznie wydać”. Czy to przygnębiające? Trochę. Czy to użyteczne? Oczywiście.

Wszystkie mają swoje plusy i minusy, ale to zależy od tego, ile wysiłku jesteś gotów włożyć i jakie wibracje spłukania nas interesują. Kluczowa wskazówka: Zacznij śledzić już teraz – inaczej przyjdzie 25 stycznia i będziesz się zastanawiać, gdzie się podziały pieniądze na „nowy rok, nowy ja”.

Jeśli w 2024 roku jeździsz na pociągu ‘Nie mam kasy, ale muszę budżetować’, pozwól, że dorzucę kilka opcji, które mogą dać konkurencję do listy @jeff:

1. Fudget – Nie, nie zrobiłem literówki na ‘budget’. Jest super minimalistyczna, świetna, jeśli nie cierpisz synchronizacji z bankiem lub wibracji w stylu ‘Twoja latte przyprawia Mint o zawał’. Ręcznie wpisujesz swoje dochody i wydatki, a aplikacja zachowuje prostotę. Bez zbędnych dodatków. Czy jest odrobinę za prosta? Może, ale jeśli nie chcesz analizy prowadzącej do paraliżu, ta będzie działać.

2. Spendee wersja darmowa – Zaskakująco przyjemny wygląd jak na darmową aplikację. Wciąż możesz ręcznie śledzić wydatki i ustawiać budżety, ale synchronizacja z kontami to funkcja za płatną wersję, meh. Nadal jednak wizualnie atrakcyjna, jeśli to twoje klimaty.

3. Zeta (dla par) – OK, jeśli budżetujecie jako para, Zeta jest naprawdę dobra I darmowa. Śledzi wspólne wydatki i budżety na randki (raczej bez tych 17-dolarowych tostów z awokado, które wywołują poziom oceniania rodem z Mint).

4. Walnut (skupiona na Indiach) – Szczerze mówiąc, całkiem ciekawa, jeśli masz międzynarodowe konta bankowe lub wchodzisz na rynek indyjski. Automatycznie śledzi wydatki z twoich SMS-ów (kwestie prywatności, ktoś?). Zdecydowanie niszowa, ale hej, darmowa.

Chociaż uwielbiam pomysł @jeff na próbę YNAB (rozumiemy, YNAB jest niesamowita, okej?), stałe opłaty subskrypcyjne psują mi klimat. Jakby, jeśli już jestem spłukany, to nie mogę wydawać 15 dolarów miesięcznie, żeby ktoś mówił mi, że jestem spłukany – to się nie kalkuluje. Odrzuciłbym, jeśli szukasz opcji darmowych na dłuższą metę.

PS: Jeśli nie boisz się arkuszy kalkulacyjnych, są one oryginalnym darmowym trackerem budżetu. Arkusze Google, ktoś? Tak, wymaga to więcej wysiłku, ale dosłownie zero dolarów na zawsze. Samouczki na YouTube mogą cię wprowadzić. Rób swoje, ale może aplikacje nie są jedyną odpowiedzią.